Vacatureteksten: wat je beter wel én niet kunt doen

Categorieën: Blog, Tips

blog_image:article_openhr_165832691262d80f80b6f1c.png:end_blog_imageDe vacaturetekst: Één van de eerste momenten waarop je als organisatie kunt connecten met een potentiële kandidaat. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om dé kandidaat te bereiken. Helaas lukt dat niet altijd even goed.

De afgelopen jaren zijn er talloze tips, tricks en trainingen voor het schrijven van een vacaturetekst gepubliceerd. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben de beste do’s & don’ts voor je op een rijtje gezet.

Wat je beter niet kunt doen

1. In wollige termen praten en naar clichés vragen

Bied jij ook een ontzettend leuke werksfeer, volop ontwikkelmogelijkheden en een marktconform salaris? Heel fijn natuurlijk, maar erg onduidelijk en je zorgt ook nog eens voor ergernis bij maar liefst 31% van potentiële sollicitanten. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.

2. Te veel of onrealistische eisen stellen

Voordat je tijdens je opsomming bij bulletpoint 5 bent aangekomen, haakt 50% van de lezers al af(!). Na 7 bulletpoints is de aandacht helemaal weg. Precies wat je niet wilt. Wees realistisch met je eisen, die starter heeft toch geen 4 jaar (relevante) werkervaring ;-)

Tip! Laat de pre’s ook weg. Dit is natuurlijk mooi meegenomen, maar deze extra punten kunnen het enthousiasme van een kandidaat verminderen.

Wat je wél kunt doen

1. Ga goed voorbereid aan de slag

Misschien is dit een open deur, maar weet vóórdat je gaat schrijven wat de rol inhoudt, hoe de organisatie en/of het team in elkaar zit, wie jij zoekt en wat een potentiële nieuwe collega zoekt. Zorg dat je precies weet waarvoor je gaat schrijven.

2. Wees duidelijk

Vertaal je wollige termen naar concrete vaardigheden of beschrijvingen. Zo weet een sollicitant precies wat gevraagd wordt en specificeer jij je vacature op dé perfecte kandidaat die je graag wilt spreken.

3. Benoem wat het de kandidaat oplevert

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat het arbeidsvoorwaardenpakket als belangrijkste item uit de vacaturetekst naar voren komt, met daarna de functievereisten en functiedetails op een gedeelde tweede plaats. Kortom, de kandidaat wil snel weten of het de moeite waard is tijd te investeren in de vacature.

4. Kies je functietitel zorgvuldig uit

Verplaats je in de kandidaat en bedenk welke zoektermen jij zou gebruiken. Het zal je niet verbazen: dit zijn toch vaak de meeste voor de hand liggende functietitels. Met Google Trends vergelijk je zoektermen en vind je direct de functietitel met het hoogste zoekvolume. Daarbij verhoog je de vindbaarheid van je vacature via diverse zoekmachines én begrijpt de kandidaat direct wat de functie inhoudt. Een win-win situatie dus.

5. Laat jezelf als werkgever zien

In een krappe arbeidsmarkt als deze mag, sterker nog, móet je echt jezelf presenteren aan potentiële kandidaten. Wees authentiek, breng je waarden en overtuigingen als werkgever in kaart en laat dit écht naar voren komen.

Klik op de knop hieronder, plaats je vacature op HRbaan en vind de perfecte kandidaat.

VACATURE PLAATSEN

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
21 - 07 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close