Hervorming van het concurrentiebeding door het kabinet

Categorieën: Blog

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om het concurrentiebeding te hervormen. Het doel van dit wetsvoorstel is om te voorkomen dat werkgevers zonder geldige reden standaard een concurrentiebeding opnemen in arbeidsovereenkomsten, waardoor medewerkers en de arbeidsmarkt onnodig worden beperkt.

Een concurrentiebeding is een bepaling waarin een werkgever met een medewerker afspreekt dat de medewerker gedurende een bepaalde periode na het beëindigen van het dienstverband geen concurrerend werk mag verrichten. Het doel van een concurrentiebeding is om de belangen van de werkgever te beschermen.

Vaak is er geen geldige reden voor een concurrentiebeding
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in 2021 is echter gebleken dat veel werkgevers standaard een concurrentiebeding opnemen in arbeidsovereenkomsten, zonder dat daarvoor een geldige reden is. Ook wordt het beding soms gebruikt op een manier waarvoor het niet bedoeld is. Dit "oneigenlijk gebruik" van het concurrentiebeding beperkt medewerkers  in hun vrijheid op de arbeidsmarkt en werkgevers in hun zoektocht naar nieuw personeel. Minister Van Gennip van SZW heeft in het begin van 2022 vier beleidsopties gepresenteerd om het concurrentiebeding te hervormen, waarvan een deel zal worden uitgewerkt in een wetsvoorstel.

Versterking van de rechtspositie van werknemers
De volgende maatregelen zijn bedoeld om de rechtspositie van medewerkers te versterken en om duidelijkheid te bieden over wanneer een werkgever een concurrentiebeding kan opnemen in een arbeidsovereenkomst en wanneer dit beding kan worden toegepast:

  • De maximale duur van het concurrentiebeding wordt wettelijk beperkt. 
  • De werkgever moet de geografische reikwijdte van het concurrentiebeding vastleggen en onderbouwen.
  • Ook bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moet de werkgever het zwaarwichtige bedrijfsbelang van het concurrentiebeding motiveren (dit geldt al voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd).
  • Als een werkgever een vertrekkende medewerker aan het concurrentiebeding wil houden, moet hij een vergoeding betalen. Deze vergoeding wordt bepaald als een wettelijk percentage van het laatstverdiende salaris van de werknemer. 
Twee andere beleidsopties uit 2022 worden niet verder uitgewerkt, omdat deze onvoldoende bescherming bieden aan werkgeversbelangen. Een van de opties is dat een werkgever het concurrentiebeding uitsluitend kan toepassen bij ontslag op initiatief van de werknemer, terwijl de andere optie inhoudt dat het concurrentiebeding vervalt bij ontslag tijdens de proeftijd.

Verwacht wordt dat er in juli van dit jaar een definitieve wetswijziging zal worden doorgevoerd, waarbij strengere regels zullen gelden voor werkgevers met betrekking tot het opnemen van een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen, dus houd onze website goed in de gaten voor updates.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
29 - 06 - 2023
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close